Welkom bij
Arbitrage[1]
Als je een competitie speelt horen arbiters en arbitrages bij het bridgespel.
Waarom is dat? Je speelt niet alleen tegen de tegenstander aan de tafel maar het is ook de bedoeling dat het spel eerlijk vergeleken kan worden met andere paren.
Mocht er een onregelmatigheid zijn aan een tafel dan kan dit een van de paren een voor- of nadeel geven waardoor het voor het andere paar aan tafel niet meer “eerlijk” verloopt maar daarmee ook voor de andere paren die dit spel spelen.
We leren allemaal bridge door het Acol systeem te leren maar de regels zijn maar gedeeltelijk bekend. Daarom is het niet vreemd om een arbiter te roepen als je een onregelmatigheid vermoedt.
Arbiters kunnen uitleg geven over de spelregels en, mocht er een onregelmatigheid zijn, bepaalde regels toepassen zodat voor- of nadeel voor een van de partijen zo goed als mogelijk wordt gecorrigeerd. Dat is ook waar de regels op gestoeld zijn, niet op het geven van straf.
Daarom is het niet vreemd om de arbiter te roepen, in welke lijn dan ook. Hier leer je alleen maar van. Overleg om arbiter te roepen, dat is aardig, maar niet nodig. Als je vindt dat uitleg van regel nodig of een vergissing begaan is, is het niet vreemd om de arbiter te roepen zonder overleg.
[1] Infoboekje blz. 7 en 8
Stuur een email naar: vierharten@gmail.com
Bridgekoffer De bridgeclub stelt aan haar leden een koffer ter beschikking. Hierin...